En børnevenlig have, en have hvor både du og dine (grand) børn føler sig helt hjemme og finder det, du leder efter. Men det er ikke så let at finde den balance. Vi giver dig 15 tip til en børnevenlig have!

Tip 1: Underlaget i en børnevenlig have
Den første ting at tænke på er havenes underlag. Børn kravler, sidder, hopper, løber og falder, og du vil ikke have dem til at lande hårdt. Underlag, der skal overvejes, er f.eks. (Kunstigt) græs, gummifliser og flis. Ikke for hele haven selvfølgelig, men praktisk at udfylde et afsnit, hvor børnene kan boltre sig. En yderligere fordel er, at disse overflader også er lette at vedligeholde. Ideel til den børnevenlige have!

Tip 2: Adskillelse af ejendom
Det sidste, du vil have, er at dine børn forsvinder fra haven uden at du er klar over det. Heldigvis blev der opfundet noget for dette for længe siden: grænsegærdet. Selvfølgelig har du dem i alle former og størrelser. Det er også rart at lave hjørner til dit barn i haven. For eksempel med et hegn, en mur eller en hæk. På denne måde får de virkelig deres eget sted i haven.

Tip 3: Sandkasse
Måske den første ting, der kommer til at tænke på, når du tænker på en børnevenlig have: sandkassen. Heldigvis er denne legeplads ikke så vanskelig at lave. Du kan købe en container, men du kan også lave din egen med træ eller sten. Køb derefter nogle sandsække (eller måske har du noget sand tilbage fra et haveprojekt) og smid det i sandkassen. En dybde på 30-50 centimeter er ofte nok.

Tip 4: Pladesæt
Sving og flyde, klatre og klatre; børn kan hygge sig på legepladsudstyr. Men du kan sige, det passer aldrig i min have. Det kan vi også forestille os. Men det hele starter med et sving eller et dias. Der er sikkert noget, der passer ind i din børnevenlige have.

Tip 5: Grøntsagshave
Oplev sammen med børnene, hvordan frugt og grøntsager vokser. De vil sandsynligvis være begejstrede, når de ser reelle resultater. Og hvor dejligt er det, når du kan spise noget fra din egen køkkenhave!

børnevenlig have
Tip 6: Stier
Undervurder ikke noget så simpelt som stier i den børnevenlige have. Før du ved af det, vil disse blive omdannet til racerbaner til cyklerne og go-karts og racerbaner. Hvem ved, du lægger måske grundlaget for den nye Dafne Schippers eller Max Verstappen.

Tip 7: Vand
Med dette mener vi ikke damme eller svømmehaller, fordi de er farlige for små børn. Det er rart, når de er lidt ældre. Men mange børn er besat af vand at lege med. Tænk på et vandløb, et lille vandfald eller en vandhane i den børnevenlige have.

Tip 8: Børnemøbler
Deres egne møbler, hvor dejligt er det. Egne stole og et bord. Måske kan de hjælpe med at designe, bygge og male møblerne selv.

Tip 9: Højdeforskelle
Du kan måske lide dette tip selv! Højdeforskelle i haven, som er tilgængelige via trapper. De giver haven lidt ekstra spænding og karakter. Eller tænk på et faldende stykke. Denne skråning giver børnene mulighed for at lege igen.

Tip 10: Plantning
Dette tip er mindre sjovt, men meget vigtigt for en børnevenlig have! Børn har ofte en tendens til at lægge noget i munden. Lidt sand er ikke så slemt. Irriterer det ikke maven? Men nogle planter og gødning er giftige og derfor farlige, hvis de spises. Så kig godt efter, hvilke planter du har eller vil have i din have, og om de er skadelige. Et eksempel på giftige planter: barlind, valmue, rævehandske. Vær også forsigtig med bær, fordi de ser attraktive ud for børn, men er ofte ikke beregnet til at blive spist.

Tip 11: Trampolin som højdepunktet i den børnevenlige have
Trampolinen bør bestemt ikke gå glip af som et tip til den børnevenlige have. Hvilket barn kan ikke lide dette? Trampoliner findes i mange størrelser og former. Som et resultat er der ofte en der passer i din have. Du kan vælge at grave den ind, hvilket er sikrere, men så er trampolinen altid der og kan ikke sættes til side så hurtigt.

Tip 12: Playhouse
Hvor dejligt er det, når børnene har deres eget hus i haven. Måske et tomt haveskur eller skur, men du kan også lave det selv nemt med et antal paller og klude.

Tip 13: Dyr
Mange børn finder dyr meget interessante. Disse passer perfekt i en børnevenlig have. Måske kæledyr som kaniner, men du kan også gøre din have attraktiv for insekter og sommerfugle, så de kan se godt på dem.

Tip 14: Skygge
Det sidste, men bestemt et vigtigt tip. Hvis børnene spiller længe udenfor i varmt vejr, er skygge ikke en unødvendig luksus. Det kan du f.eks. Gøre ved at strække et lærred, men også ved at placere legeområdet i en skyggefuld del af haven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.